Van A tot Z

3D-laserscanning

Geen plan of enkel een onnauwkeurig plan beschikbaar? Geen probleem. Nio meet in geen tijd een gebouw op via 3D-laserscannen. We begeleiden en voeren het volledige project uit van A tot Z.

 • Scannen
 • Puntenwolk
 • Postprocessing
 • Viewer
 • 2D en/of 3D CAD
 • Animatie
   

De voordelen zijn veelvuldig:

 • Snelle opmeting
 • Elk detail wordt gecapteerd
 • Nauwkeurig ongeacht de moeilijkheidsgraad
 • Geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen of onveilige locaties
 • Kostenbesparend
 • Voor zowel renovatie als tijdens de realisatie as built
   

Meten is weten
3D-laserscanning van nio helpt elk (ver)bouwproject op te meten. Nauwkeurige plannen zijn essentieel bij elk bouw-, renovatie- of herbestemmingsproject. Maar wat te doen wanneer er geen plannen voorhanden zijn? Of wanneer het te (ver)bouwen project op het eerste gezicht niet op te meten valt? Met 3D-laserscanning biedt ingenieursbureau nio een nauwkeurige, kosten- en tijdbesparende oplossing waarbij élk detail nauwkeurig opgemeten wordt, ongeacht de moeilijkheidsgraad. Ook op moeilijk bereikbare plaatsen of onveilige locaties.

Wat is 3D-laserscanning?
Bij 3D-laserscanning wordt een laserstraal geprojecteerd met een snelheid van 1 miljoen punten per seconde, zowel 360° verticaal als horizontaal. Met behulp van deze techniek wordt een exacte kopie van de werkelijkheid gemaakt door de FARO Focus 3D-laserscanner. Een gemiddelde scan in zwart-witte uitvoering neemt ongeveer 2,5 minuten in beslag. In kleur is dit ongeveer 7 minuten. Het hoeft geen betoog dat een volledige scan van een complex bouwwerk uit miljarden meetpunten bestaat. Zo wordt een zogenaamde “puntenwolk” gecreëerd. Tegelijkertijd worden foto’s gemaakt door het toestel. Aan de hand van die foto’s kan een viewer worden gemaakt die – op vraag van de klant – kan omgezet worden in een 2D tekening en/of 3D CAD model.

Tijd- en kostenbesparend
3D-laserscanning heeft soms iets weg van sciencefiction, maar het is realiteit én het biedt tal van voordelen. Het is een kostenbesparende manier om snel accurate plannen te maken: geen tijdrovende opmetingen, geen nutteloze verplaatsingen én… een maximale eliminatie van menselijke fouten. U krijgt de situatie te zien zoals ze echt is, dus mét eventueel scheve muren of doorbuigende daken. 3D-laserscanning is dan ook ideaal om te gebruiken bij een verbouwing. Complexe opmetingen of het in kaart brengen van grote sites zijn andere vaak voorkomende toepassingen. Maar ook bij kennisborging van erfgoed is 3D-laserscanning van onschatbare waarde.

Rijke output
Alle scandata worden automatisch op een SD-kaart opgeslagen en uiteindelijk op de computer geïmporteerd. Nu begint het verwerkingsproces: alle scans worden opgeslagen, de puntenwolken worden met een grote precisie en via een unieke methodologie aan elkaar gehangen. De klant beschikt zo over een hele resem aan mogelijkheden om de opmetingen verder te verwerken. De 3D-puntenwolken kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden in een online 360° viewer of een offline meetbare viewer, 2D as-built lay-out of doorsnedes, 3D-modellen en renders of animaties.

Dankzij doorgedreven en jarenlange expertise

nio positioneert zich als betrouwbare "one-stop-shopping"-partner

Eigen landmeter
Dat betekent dat u bij nio terechtkan voor de opmeting, het aanmaken van as-built-plannen, de engineering, maar ook het projectmanagement en de opvolging van uw project. We beschikken ook over onze eigen landmeter, zodat u ook deze kost uitspaart.

Dankzij de doorgedreven en jarenlange expertise in reverse engineering, het bewerken van puntenwolken én het gebruik van eigen technologie en programmatietechnieken, biedt nio zijn klanten bovendien een zeer hoge nauwkeurigheidsgraad aan. In tegenstelling tot andere spelers op de markt, heeft nio ook geen enkele moeite om een heel grote hoeveelheid puntenwolken te verwerken en te combineren tot 1 geheel. Bovendien zijn de output en de verwerking in alle gangbare CAD-pakketten ook mogelijk. Kortom, heeft u bij de start van een project behoefte aan 2D- of 3D- plannen/informatie of na een realisatie behoefte aan een as-built-plan, renders of animaties? Denk dan aan 3D-scanning en nio: het is sneller en nauwkeuriger dan conventionele opmetingen en het betaalt zich gedurende uw project 100% terug.

Contacteer ons